Детето със симптоми на новия остър хепатит е изписано от болница.

...
Детето със симптоми на новия остър хепатит е изписано от болница.
Коментари Харесай

Детето със симптоми на новия остър хепатит - изписано и вече ходи на градина

Детето със признаци на новия изострен хепатит е изписано от болница. То е било хоспитализирано преди празниците в УМБАЛ-Бургас. Малкият пациент е на 4 години и половина и към този момент върви на детска градина. В неделя здравният министър Асена Сербезова заяви за случай в Бургас. По-късно на страницата на здравното министерство обаче оповестиха, че резултатите от пробите  предстои да излязат при започване на тази седмица. 

" Разгърната симптоматика не е имало. Имаше повишени стойности на чернодробните ензими, обща изнемощялост, пожълтяване на кожата и склерите. Детето е лекувано в болница към една седмица и към този момент е изписано ", изясни в ефира на зам.-директорът на болничното заведение доктор Светослав Тодоров. 

Пробите на детето са изпратени в РЗИ-Бургас. Оттам обявиха, че към момента няма удостоверение, че става въпрос за изострен хепатит.

" На съответната детска градина е издадено наставление да се направи стерилизация на пространствата и да се следят контактните лица ", съобщи доктор Мирослава Коселкова. 

В ефира на епидемиологът проф. Мира Кожухарова съобщи, че мотив за терзание няма, а годишно в страната ни се записват по към 100-200 случая на неустановен хепатит, в това число и при децата.

" Хепатитът е съществено заболяване по принцип. Има потребност от лекуване, само че няма място за суматоха. Простичко желая да кажа, че това нещо в България го е имало. Какъв е причинителят следва да бъде потвърдено, само че причина за особено безпокойствие няма. Причина да съблюдаваме хигиена, тъй като идва лятно-есенният сезон, когато Хепатит А сигурно ще се популяризира, несъмнено, има. И мисля, че един от уроците, който научихме от ковид-пандемията - да си мием ръцете, не е неприятно ", добави тя.

Засега няма данни за връзка сред неопределения хепатит и COVID-19, добави проф. Кожухарова. Миналата година у нас са регистрирани към 30 случая на неопределени хепатити при децата. Сега управляващите би трябвало да следят дали равнището на заболелите ще се увеличи. Към момента няма безапелационни данни какво предизвиква неопределения хепатит при децата. Предполага се, че Аденовирус 41 е повода, само че той не е потвърден при всички случаи. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР